Петков „разкри” спорен кандидат на ДПС за досиетата
Петков „разкри” спорен кандидат на ДПС за досиетата / netinfo

Демократи за силна България изпратиха сигнал до главния прокурор, с искане да започне наказателно преследване срещу министъра на вътрешните работи Румен Петков.

Според тъмносините министърът е съставил официален документ с невярно съдържание, за да може Христо Марински да бъде избран за член на Комисията по досиетата. От ДСБ посочват, че проверката в архивните фондове на МВР на кандидатите за комисията, не е показала несъответствие със закона.

На заседание на вътрешната парламентарна комисия на 28 март стана ясно, че Христо Марински е бил щатен служител на Държавна сигурност, отбелязват тъмносините.

На същото заседание на вътрешната комисия левицата предложи журналистката Татяна Кирякова на мястото на Христо Марински.

Ето как отговори министър Румен Петков на обвиненията

„Аз съм поканил представители на комисията, да се запознаят с кадровите дела на хората, към които е проявен интерес. Това са бивши служители на вътрешното министерство. Става дума за трима, двама от тях като регистрация са били: единият – на резервен щат на Държавна сигурност; другият – в Академията на Министерството на вътрешните работи в качеството си на преподавател във факултет „Сигурност”. В кадровите им дела няма следа те да са били формално ангажирани в структури на Държавна сигурност. Воят, който се надава сега около Христо Маренски, първо аз считам за непочтен. За мен той е изключително сериозен и отговорен човек.

Другият човек, който има такъв формален запис в кадровото дело, е господин Бойко Ганчевски, който е бил преподавател по психология в Академията на Министерството на вътрешните работи”.