Най-големият вестник в Германия определя, че България е спасила Украйна в първите месеци на войната, заяви Петков относно публикацията на "Ди велт"
Директен износ на оръжие за Украйна е нямало. Нашите партньори от Румъния, САЩ и Англия са купували оръжие от българската индустрия, част от това оръжие е отишло в Украйна. Радваме се, че в статията на "Ди велт" пише, че България е имала основополагаща роля и е от правилната страна на историята. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме  промяната" Кирил Петков на брифинг в парламента.

Асен Василев уточни, че е спазено предишното решение на НС за военнотехническата помощ до буквата - няма директен износ от България за Украйна, но България е направила всичко възможно да помогне на Украйна да спечели тази война.

Военното министерство: Не сме предоставяли на страни от НАТО самолети Су-25 за Украйна

"България е изнасяла през частни компании дизел към Украйна. Това също е било от важно значение за украинската армия. Няма правителствена програма за това. Това са частни контрагенти към частни контрагенти. За пръв път България не се цитира по лош начин. Най-големият вестник в Германия определя, че България е спасила Украйна в първите месеци на войната", изтъкна още Петков.

Изявленията на Петков идват в отговор на публикация на германския вестник "Ди велт", озаглавена "Как най-бедната страна в ЕС тайно спаси Украйна с оръжие и гориво". В нея се обяснява, че въпреки трудната вътрешнополитическа обстановка страната, правителството на Петков успява чрез посредници и частни компании да изнася индиректно оръжие и гориво за Украйна. 

Според изданията София е осигурявала 30% от боеприпасите и 40% от горивото, необходимо на украинската армия в ранния етап на войната.

"Ди Велт" и "Политико" се позовават на интервюта с Кирил Петков и Асен Василев, които тогава са премиер и вицепремиер. Думите им са потвърдени от украинския външен министър Дмитро Кулеба, според когото "Петков е избрал да застане на правилната страна на историята". Той подчерта, че не става въпрос за предоставяне на военна помощ от страна на българското правителство директно на Украйна,  а за „предоставяне на възможност на украински компании и компании от страни от НАТО да закупят необходимото от български доставчици”.