Първа стъпка на бъдещето управление ще бъде овладяването на цената на тока
Смятаме да работим със същия интензитет, за нас няма събота и неделя. Фактът е, че веднага дадохме готова структура с идеята, че в понеделник ще може да се гласува. Проблемите са остри. Като служители на народа ще продължим да говорим по този начин. Няма да има нито един лев, който да се харчи по погрешния начин. Това заяви Кирил Петков, кандидат за министър-председател от "Продължаваме промяната" в изявление след като получи и върна изпълнен проучвателния мандат на президента Румен Радев.

Той заяви, че днес ще изпратят кратко представяне на министрите. Министърът на културата ще бъде човек, който не бил споменаван в публичното пространство – Атанас Атанасов, един млад човек, който е възстановил сам читалище и има визия за България да стане културната дестинация на Европа.

Радев връчи мандата на „Продължаваме промяната”, Петков върна готов проектосъстав за кабинет

"Едното от най-важните неща, които трябва да направим сега е да овладеем цената на тока. Стъпка номер едно е да не допускаме увеличение на цената на тока за битовите потребители. Второто е овладяването на COVID кризата, по начин, по който да е с дългосрочна перспектива -  не може при всеки нов щам да затваряме икономиката. Оттук насетне ще се опитаме да привлечем най-големите експерти в областта, които да обяснят защо ваксинацията е нещо много важно, без да е задъжително, а с убеждение. Другото е промени в Закона за съдебната власт реформиране на КПКОНПИ. Искаме и в парламента комисия, която да е антикорупционна", разкри той като първи стъпки в бъдещето управление.

На въпрос кой ще носи отговорност за действията на министри от квотата на другите коалиционни партньори в бъдещето управление, Петков уточни: "Даваме кредит на доверие като коалиционни партньори. От понеделник те стават министри на България.Всички ще бъдат измервани в един аршин. Ще очакваме от тях ефективност. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни за всяка стъпка настрани. Отворихме нов начин на комуникация и непрекъснат диалог. Проблемите са толкова остри и големи в България, че докато се справим с тях, различията остават настрани", заяви той.

На финалната права: Спряганите имена за министри в бъдещия кабинет (СНИМКИ)

Над 90% имахме съгласия по политиките. В останалите 10% нямаше червени линии в рамките на разговорите, коментира той преговорите.

"Не можем да постигнем нулева корупция без да имаме работеща прокуратура", посочи Петков.