Петков предаде 7200 страници от архивите на МВР
Петков предаде 7200 страници от архивите на МВР / netinfo

Министърът на вътрешните работи Румен Петков предаде на Главно управление на архивите над 7200 страници разсекретени документи от служебния архив на МВР, включително документи на Държавна сигурност от периода 1944-1990 г. Документите ще бъдат ползвани в публичната читалня на МВР.

Министър Петков връчи документите лично на директора на Главно управление на архивите Боряна Бужашка. В предадения масив има описи на архивните документи в електронен вид, съдържащи над 50 000 архивни единици от 60 служебни фонда на МВР. От тях разсекретени са 14 фонда, по останалите се работи.

Гражданите обаче ще могат да поръчват документи и от неразсекретените фондове, като декласифицирането им ще отнема един месец. Сред предадените фондове има документи на УБО, отдел “Следствен”, Трето икономическо и Шесто управление на Държавна сигурност, радиоразузнаването, полицейския архив, оперативен отчет, данни за въдворени и изселени, задгранични паспорти, документи на ВКР и секретни решения на Политбюро.

Това обаче са само заповеди, доклади, инструкции и справки от служебния архив на ръководството на МВР през годините. Същинската работа на Държавна сигурност в оперативните разработки и досиетата остава засекретена и съдбата й зависи от законопроекта, който Народното събрание ще гласува.

Министър Румен Петков заяви готовност да съдейства за продължаването на процеса. Правим грешка, като се фокусираме само върху досиетата, коментира той и допълни, че част от тези архиви са пипани с нечистоплътни намерения.