Кирил Петков
Кирил Петков / БГНЕС
България има всички дадености и потенциал за висок икономически растеж и правителството работи за това. Всички икономически модели, които съм изучавал показват, че страната ни трябва да има огромен икономически растеж и да бъдем портал на Европа- имаме всички дадености като достъп до най-големия пазар в света, квалифициран човешки ресурс, добра географска локация, ниски данъци. Това заявява премиерът Кирил Петков в интервю пред BBC.

"Правителството предприема мерки и следва програмата за нулева толерантност към корупцията: „Целта ми е след 4 години България да бъде давана като добър пример за това как с лидерство и активни стъпки се изкоренява корупцията от държавата. За да постигнем това, още през първата седмица правителството предприе мерки в тази посока - вече имаме постоянна Антикорупционна комисия в парламента, един от първите законопроекти, над които работим, е КПКОНПИ да има разследващи функции, а като част от Националния план за възстановяване и устойчивост да има специална процедура, с която да се избира съдия, който да придобие статута на прокурор и да разследва главния прокурор и заместниците му", заявява Петков.

"България заема позиция на активен член на НАТО: „Деескалацията на напрежението и дипломацията трябва да бъдат водещи в ситуацията с Украйна и Русия България има много ясна позиция и е предвидим и активен партньор на НАТО и ЕС. Вярвам, че ние трябва да вземаме автономни решения и да действаме координирано като членове на НАТО", коментира Петков.

"България подкрепя Република Северна Македония по пътя към ЕС и търси устойчиви и прагматични решения на наследените от миналото предизвикателства: „С премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски се срещнах на втория ден от встъпването му в длъжност, една седмица по-късно проведохме среща между двете правителства и подписахме три меморандума, проведе се среща на работна група „Инфраструктура, транспорт и свързаност“, осъществи се първият полет София-Скопие", заявява министър-председателят.