Петков: Никога не е оказван натиск върху службите
Петков: Никога не е оказван натиск върху службите / cнимкa: Sofia Photo Agency

Бившият вътрешен министър Румен Петков каза, че не знае за разработки за корупционни схеми при финансирането на ДПС. Той определи като абсурдни твърденията на Атанас Атанасов от ДСБ, че е прикривал такива разработки.

Атанас Атанасов е категоричен, че половината от информацията в разработката „Лиани”, която по думите му е свързана с „черната каса” на ДПС, е била изпратена в бившата Национална служба „Сигурност”. Тази част от разработката е потънала там и по нея няма никаква работа, категориен беше Атанасов. Той твърди, че починалият Ахмед Емин фигурира в това дело. По думите му всички от върхушката на ДПС са в калта и смъртта на Емин е доказателство, че движението е мафиотска организация.

Бившият вътрешен министър Румен Петков заяви, че не знае за разработки, свързани с финансирането на ДПС. Тези дни излезе информация, че са разработвани отделни хора, но не и политически партии и схеми за финансирането им, каза Петков, но уточни, че по негово време такива сигнали не са постъпвали във ведомството. Той беше категоричен, че когато е оглавявал МВР, никога не е бил оказван натиск върху службите за прикриване на каквото и да е било разработка.

Междувременно в Народното събрание започнаха разискванията по искания на лидера на ДСБ Иван Костов за правителствената политика в условия на световната финансова криза. От трибуната Костов каза, че кабинетът трябва да промени политиката си, като от трупане на резерви премине към насърчаване на бизнеса и домакинствата.

Председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров беше категоричен, че България е стабилна финансово.

Председателят на икономическата комисия Йордан Цонев подчерта, че е нужно в Бюджет 2009 да бъдат записани мерки, които да намалят охлаждането на българската икономика в условия на световна финансова криза. Дискусията продължава.