Петков: България стабилизира Балканите
Петков: България стабилизира Балканите / netinfo

Участниците в т.нар. Залцбургска група, които се събраха на конференция в манастира "Гьотвайг" край австрийския град Кремс, обсъдиха декларация от шест пункта. В нея те засегнаха проблемите на борбата с организираната престъпност и корупцията, тероризма, граничната сигурност, убежищата, миграцията, граничния контрол, кризите и бедствията и външните стратегии.

В Залцбургската група членуват вътрешните министри на Австрия, България, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Унгария и Чехия.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков, който заедно със своя заместник Бойко Коцев участва в конференцията, подчерта, че обменът на данни между държавите, в това число и на ДНК, пръстови отпечатъци и данни за моторни превозни средства, е важен инструмент в борбата с организираната престъпност и в борбата срещу криминалния контингент.

Румен Петков допълни, че е необходимо и развитие на Европол в оперативна насока. Той допълни, че една трета от сайтовете на Европол се захранват от България. Според Петков са необходими общи стандарти за обратно връщане на емигрантите. Това, освен по отношение на финансови измерения, затяга и граничния режим на страните. Петков за отново подчерта, че България има ролята на стабилизиращ фактор на Балканите.

Българският вътрешен министър допълни, че е необходимо и задълбочаване на сътрудничеството в правосъдието и вътрешни работи между Европейския съюз, Русия и Съединените щати.