Петков: 1000 администратори попълват места за полицейски служители
Петков: 1000 администратори попълват места за полицейски служители / Снимка: БГНЕС

Близо 1000 служители в цялата страна, които работят в администрацията на полицията от догодина, ще бъдат прехвърлени за да работят, като полицейски служители. Това съобщи във Варна министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Предстои да се направи категоризация на Областните дирекции полиция, както и на Регионалните управления. После ще се изготви оценка за работата им, а това ще спомогне да има приблизително еднаква натовареност на личния състав, допълни министър Петков. Министърът е в морската столица на работна среща по повод новата система за видеонаблюдение, която се изгражда в момента и за да приеме доклада за работата на ОДП-Варна за първите 6 месеца на годината от началника комисар Веселин Петров.

Фирмата, която е изградила подобна система и в София, Румен Петков нарече стратегически партньор за министерството, което ръководи, тъй като Черноморският регион и заради големия туристически поток е труден за следене. А тези системи са задължителни, за да покрият Европейските директиви за сигурност, уточни министър Петков.

На работната среща е присъствал и министърът на икономиката Петър Димитров, който обяви, че ще бъдат предоставени два автомобила от конфискуваните от Дирекция митници на община Варна, а тя от своя страна ще ги даде за ползване от полицията, като за една година общината ще поеме обслужването на автомобилите.

Румен Петков коментира и така нашумелия случай с репортерите на ВВС, които направиха скандален репортаж за нелегален трафик на деца към Великобритания. Министър Петков, съобщи, че вече 20 дена поисканият от министерството видеоматериал, не е получен и това го навежда на мисълта, че се води клеветническа кампания срещу България. Той заяви, че няма да търпи подобно отношение към сраната ни, каквито са например зачестилите случаи на фалшиви кражби, обявени от туристи у нас. Това може да носи загуби на техните застрахователи, но уврежда и имиджа на страната, което няма да допуснем, каза още Румен Петков.