Петканов: Амнистията е необходима
Петканов: Амнистията е необходима / netinfo

Новият закон за съдебната власт трябва да отрази промените в Конституцията, а такива промени са необходими. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик министърът на правосъдието Георги Петканов.

Законопроектът ще бъде предложен след влизане в сила на последните поправки в основния закон, обясни Петканов.

В коментар на промените съгласно приетата четвърта поправка в Конституцията, министър Петканов прогнозира, че вероятно ще заработят два инспектората. Единият ще е контролен орган за органите на съдебната власт, вторият ще е към Министерството на правосъдието – вероятно той ще остане като контролен орган на нотариуси, съдебни изпълнители и съдии по вписване.

Министър Петканов коментира и одобрения проект за амнистия на близо 1500 затворници: „Такава амнистия е имало винаги в България, както и в цяла Европа. Практиката е доказала, че има нужда от такива амнистии”.

Лишените от свобода у нас също трябва да усетят, че страната ни е част от Европейския съюз, обясни Петканов. Той изрази увереност, че с това решение няма да се стигне до повишаване на престъпността у нас – „Амнистията ще бъде стимул за затворниците, те ще усетят великодушието на държавата към тях”.