/ БГНЕС
Двама кандидати отпаднаха заради
Петима останаха кандидатите на финалната права за битката за лидерския пост в БСП. До вчера бяха седем желаещите да участват в състезанието, но двама от кандидатите отпаднаха поради неизпълнение на някои от условията, за да участват.

Така на 12 септември социалистите ще избират между Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров.


Всички кандидати за председател на столетницата са проверени за наличие на необходимия за длъжността стаж. Трябва да имат 8 години стаж като членове на партията и 4 години в ръководните структури на партията.

“Оказа се, че от тези 7 кандидати петима отговарят на изискванията за наличие на партиен стаж и стаж в националните органи на БСП и днес с решение на централната комисия за провеждане на избора тези кандидати бяха регистрирани. Това са Валери Жаблянов, Георги Тодоров, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Красимир Янков”, съобщи пред медиите Емил Войнов, председател на Централната комисия по провеждане на пряк избор за председател на БСП..

Соцлидерката Корнелия Нинова е получила и най-много номинации за председател на БСП.

"Днес се проведе заседание на Централната комисия за провеждане на избора, на което основната точка беше регистрация на кандидатите за председател на БСП за предстоящия вътрешнопартиен избор на 12 септември. Искам да ви информирам, че до 5 август получихме решенията от всички проведени конференции на общински и районни структури на БСП в цялата страна. От тези конференции бяха предложени 55 кандидати за председател на БСП. Мога да ви кажа, че най-много номинации в процедурата по номиниране е получила Корнелия Нинова с 285 предложения, Кирил Добрев - 144, Красимир Янков - 55", посочи Войнов. Още двама влизат в битката за лидер на БС. Това са  Валери Жаблянов и Георги Тодоров.

Димитър Данчев се отказа от битката за БСП в полза на Корнелия Нинова

По-рано днес стана ясно, че Димитър Данчев се отказа от битката за БСП в полза на настоящия председател Корнелия Нинова.

Избирателните списъци за прекия вътрешнопартиен избор в БСП трябва да бъдат готови до 17 август, каза още Войнов.

Централната комисия по прекия избор е приела решение за теглене на жребий за участието на кандидатите в предизборната кампания в партините медии. "Жребият ще бъде теглен на 10 август от 11.00 ч. На него могат да присъстват кандидатите и регистрирани от тях застъпници", добави той.