Петима са задържани в акция “Наглите 2”, един полицай е ранен
Петима са задържани в акция “Наглите 2”, един полицай е ранен / снимка: DarikNews, архив
Четирима са задържани в акция “Наглите 2”, един полицай е ранен
24567
Четирима са задържани в акция “Наглите 2”, един полицай е ранен
Премиерът Бойко Борисов
  • Четирима са задържани в акция “Наглите 2”, един полицай е ранен
  • Премиерът Бойко Борисов

Петима души са били задържани при специализирана операция "Наглите 2" в София, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Задържани са братята Радослав и Димитър Лебешковски, Кирил Кирилов, Павел Петков и Цветомир Славчев, обяви градският прокурор Николай Кокинов. Те са заподозрени за 12 отвличания и ще останат в ареста за 72 часа, а утре прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража.

На петимата задържани при полицейската акция „Наглите" 2 са повдигнати обвинения за отвличане и за участие в престъпна група, съобщи още градският прокурор на София Николай Кокинов в предаването „Денят" на Дарик. По думите му съмнения за участие на служители на МВР, които да са подпомагали престъпната група, на този етап от разследването има, но няма достатъчно доказателства. Според Кокинов групата е действала заедно, в различни комбинации, като не всеки е участвал във всяко едно от престъпленията.

Ето какво още каза Николай Кокинов:

Колко серии ще има операция „Наглите"?

Предполагам, че гледахте последната серия.

А каква е разликата между втората и първата.

Разликата е, че втората е породена от първата. Получихме информация в първия епизод и затова и разширихме информацията. Новите задържани не са част от първата операция. В момента не разполагаме с други доказателства, които да провокират операция „Наглите" 3.

В кулоарите на парламента вътрешният министър Цветан Цветанов поясни, че петият задържан от престъпната група е охранител, който е подготвял и подал информация за поредната жертва на отвличане. Цветанов отказа да коментира дали бивши и настоящи служители на МВР са помагали на престъпната група. Двама от задържаните са излежавали присъди. Единият е бил задържан и по време на акция "Наглите 1", но заради липса на достатъчно доказателства бил освободен.

"От 19-те отвличания за последните 2,5 години 17-18 са дело на заловената група "Наглите", заяви още в парламента Цветанов. По думите му най-активните са били Йожи и Културиста, останалите са членове на групата, но със съществен принос. Той определи групата като "добре смазана организирана престъпна група от затворен тип, която е извършвала тези отвличания". Цветанов заяви, че засега няма данни "Наглите" да са замесени в отвличането на Вене Сотиров, тъй като почеркът при похищението на бизнесмена бил различен. Министърът на вътрешните работи беше изслушан в Народното събрание по искане на "Атака" за хода на борбата с престъпността в страната.

Разкрита е и още една къща, в която похитителите са държали заложници, съобщи Цветан Цветанов. Той допълни, че е намерена гаражна клетка, където "Наглите" са държали и сменяли автомобили, използвани при похищенията: "Може да кажем, че операцията е финализирана, но ако излязат още лица, факти и обстоятелства, ще предприемем допълнителни действия".

Петима са задържани в акция Наглите 2 един полицай е ранен
netinfo

В интервю за „Дарик Кафе" вътрешният министър каза още:

Как ще коментирате критики, които се опитват да омаловажат работата на МВР, като например, че не са събрани достатъчно добри доказателства по случая?

Това е нормална интерпретация, защитна реакция на тези, които не искат да повярват, че държавата върви в правилната посока. За мен е важно решението на съда.

Адвокатът на един от задържаните Антон Петров-Хамстера ви обвини, че разчиствате лични въпроси с Алексей Петров, бивш съветник в ДАНС.

Защо трябва да разчиствам някакви сметки с някого? Защо се говори въобще по тази тема? Не искам да коментирам каквито и да било интерпретации от когото и да било. Искам да кажа, че единственото, което сме направили последните няколко месеца, е да приведем в известност криминалния контингент, да наблегнем на ефективност на работата по определени случаи. Задържаните по т. нар. отвличания са свързани лица. Всеки има правото да говори каквото иска. Колегите от анализа, който е направен, и от данните, които имаме, това са лицата, които се занимават с отвличанията.

При операцията е бил прострелян служител от отряда на баретите. Полицаят е ранен в ръката, няма опасност за живота му. Той е пострадал при претърсване на адрес, където един от заподозрените оказал съпротива.

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че доказателствата по случая „Наглите" ще издържат в съда. По думите му ДНК профилите на задържаните са категорични и има необорими доказателства. Пред журналисти министър-председателят каза, че предстоят още арести по операцията. Според него операцията се развива много добре и доказателство за това са поредните задържани тази сутрин. Според Борисов групата на „Наглите" е била много добре организирана, затова толкова време не е била разбита. По думите му вероятно има бивши или настоящи служители, които по един или друг начин са им помагали - например служителите на затвора, които са осигурявали лек режим на някои от тях, докато са били лишени от свобода.

"Наглите 2" е продължение на операцията от 17 декември, когато полицията разби престъпната банда, извършила знаковите отвличания у нас в последните години. Задържани бяха общо 25 души, от които петима останаха в ареста. "Наглите 2" също е свързана с издирването и задържането на заподозрени, свързани с групата за отвличания. До момента на групата са повдигнати обвинения за отвличането на Румен Гунински и на сина на бившия транспортен министър Вилхелм Краус.

Паралелно с полицейската операция "Наглите" 2 в столицата е проведена и специализирана операция на служители на Столичната дирекция на вътрешните работи, съобщават от МВР. Задържани са двама криминално проявени, известни с прякорите Лъвицата и Даката. Те са регистрирани за кражби на автомобили. В хода на акцията са открити две откраднати коли от висок клас - BMW и Audi Q7. Двамата са задържани за 24 часа.