Петима от Килърите остават в ареста
Петима от Килърите остават в ареста / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Оставиха петима от „Килърите" в ареста
31538
Оставиха петима от „Килърите" в ареста
  • Оставиха петима от „Килърите" в ареста

След близо тричасово заседание Софийският окръжен съд реши да остави в ареста петима от задържаните по време на полицейската операция „Килърите". Най-тежката мярка „задържане под стража" беше постановена за председателя на федерацията по сума Петър Стоянов-Вожда, за Янко Попов-Туци, Васил Костов - Васко Кеца, Методи Иванов и Георги Петков-Дачи. Те са обвинени за убийството на футболния бос Юри Галев.

Преди началото на съдебното заседание Вожда обясни, че не знае защо е в ареста и не познава другите задържани. Обеща като излезе на свобода да даде пресконференция, на която да обясни всичко. На въпрос знае ли колко струва едно убийство, сумистът каза, че не знае.

Здравословни проблеми бяха основните мотиви, които адвокатите изтъкнаха в защита на обвиняемите. Петър Стоянов имал сериозни проблеми със сърцето и не трябвало дори да присъства на заседанието, а незабавно да бъде откаран в болница. Тежко здравословно състояние имал и друг изправен пред съда - Янко Попов. Съдът не се съобрази със здравословните проблеми на обвиняемите и ги остави в ареста.

Според магистратите може да се направи ясно предположение, че именно петимата са основните участници в покушението срещу Юри Галев.

Янко Попов-Туци е сочен за поръчител на убийството. Председателят на Българската федерация по сумо Петър Стоянов-Вожда е приел поръчката и я е възложил на преките извършители. Поради това Вожда е с повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група. В нея са участвали Васил Костов - Васко Кеца, Методи Иванов и Георги Петков-Дачи, като според прокуратурата Иванов е осигурил оръжието, а Дачи е стрелял по жертвата. За тримата има подозрение, че са замесени и в убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев, извършено през юли миналата година.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Петима от "Килърите" остават в ареста
netinfo