Пети ден без вести от Камелия Бончева
Пети ден без вести от Камелия Бончева / netinfo

Пети ден няма информация за съдбата на Камелия Бончева, съпруга на отвлечения и освободен президент на „Литекс” Ангел Бончев. Жената бе похитена след провалена акция на полицията при предаването на част от откупа за футболния бос в размер на 390 хиляди евро. Източници на Дарик твърдят, че при предаването на откупа антимафиотите не са предполагали, че престъпниците ще действат толкова нагло и за това не са били подготвени за адекватна реакция.

При полицейски операции по освобождаване на заложници по правило се използват честоти, които са различни от тези на мобилните телефони, за да не бъдат засечени от похитителите, разказаха пред Дарик полицейски източници. При подобни операции най-често се слага датчик в парите или в човека, който ги предава и се следи сигнала с GPS, обясниха пред Дарик експерти. Вероятно похитителите са знаели и затова изчистили периметъра и заглушили сигнала. По този начин те са прекъснали връзката между Бончева и следващите я полицаи. Освен това са били засечени и мобилните телефони на полицаите чрез устройство, което хваща сигнал в радиус от около пет километра. Официално с такива устройства разполагат само държавни служби като НСО и МВР. Подобни системи притежават повечето от охранителите на големите престъпни босове у нас.

Проверка на Дарик показа, че има начин такива заглушители да бъдат купени и от интернет. Освен това вероятно групата за задържания на ГДБОП е останала назад, тъй като полицаите не са предполагали, че похитителите ще реагират по този начин и ще отвлекат съпругата на Ангел Бончев. Една от версиите твърди, че човек от ДОИ е видял автомобила, в който е качена отвлечената жена. От МВР официално отказват да потвърдят тази информация.

Президентът на „Литекс” Ангел Бончев беше отвлечен в нощта на 21 срещу 22 май пред блока, в който живее в столичния квартал „Дървеница”. В края на миналата седмица Бончев беше освободен, а на негово място похитителите задържаха съпругата му Камелия, която носеше в себе си първата част от исканите 3 милиона евро откуп.