Пет условни присъди за удавено в хотелски басейн дете
Пет условни присъди за удавено в хотелски басейн дете / www.sxc.hu, архив
Пет условни присъди за удавено в хотелски басейн дете
47839
Пет условни присъди за удавено в хотелски басейн дете
  • Пет условни присъди за удавено в хотелски басейн дете

Четири условни присъди постанови Окръжният съд в Разград за удавено в басейн дете. Преди процеса една от подсъдимите - управителката на хотела, където се случи инцидентът, Нурджан Сали, сключи споразумение също за условно наказание.

През юли 2009 г. 12-годишната Ива бе засмукана от тръба, водеща към декоративна гъба в басейн „Аква Холандия" в Разград. По време на съдебното следствие стана ясно, че проект за гъбата не е имало, а тръбата към помпата е три пъти по-тясна от технологичните изисквания.

Защитата на четиримата подсъдими твърдеше, че голяма част от отговорните за смъртта на детето, което е било отлична плувкиня, не са в съдебната зала. Според адвокат Емил Николов обвинение е трябвало да има и срещу възложителя на проекта, който в случая е холандски гражданин - собственик на хотел „Аква Холандия", срещу доставчика на елементите от съоръжението - управителят на „Нола 7", проектантът - архитект Пенева, главният архитект в община Разград, както и срещу спасителя на басейна.

Съдът постанови наказание за техническия ръководител на фирмата-изпълнител на строителните работи на обекта „Нола 7" Златко Маринчев от година и три месеца с изпитателен срок от три години. Проектантът от същата фирма Николай Попов получи година и 10 месеца с отлагане от три години, шефът на фирмата, упражнила техническия надзор - Теодосий Тошев - две години и шест месеца с отлагане от четири години, а неговата служителка Дочка Дочева - две години и 10 месеца с четири години изпитателен срок.

Четиримата трябва да си поделят и съдебните разноски от общо 8000 лв.

Адвокатите на подсъдимите бяха категорични, че ще обжалват решението. Прокурорът обяви, че е частично доволен от санкцията. Най-кратък бе коментарът на бащата на удавеното момиче. Христо Иванов заяви, че няма да обжалва, „защото нищо не може да му върне Ива".