Пет пъти намалили бюджета на разградския театър
Пет пъти намалили бюджета на разградския театър / снимка: DarikNews.bg, Разград

Близо пет пъти е намален бюджетът за заплати на работещите в Драматичен театър „Антон Страшимиров”-Разград, съобщи директорът на културната институция Неделчо Стойчев-Дежо. До миналата година сумата е била 700 000 лв., с постановление на Министерски съвет вече е 120 000 лв.

„Имаме уверение от Министерството на културата, че нашият театър и този в Кърджали ще получат увеличение на субсидията, поради факта, че имат и музикални трупи от бившите турски театри, но пак ще се наложат съкращения”, обясни Стойчев. Той вече пенсионирал един от служителите си, двама сами напуснали, други двама са съкратени. Общата бройка на освободените ще достигне 12, призна театралният директор.

От доскоро 75-те щата актьорите са били 10, един напуснал, станал сценичен работник в столичен театър, съкращения сред тях няма да има, категоричен бе Стойчев. Сред танцьорите и певците ще се толерират тези, които имат нужния ценз. Съкращения ще има и в останалите служби, които изпълняват административни  или подпомагащи дейността на театъра дейности.

Неделчо Стойчев коментира още, и неговият и на колегите му мандати са удължени с по една година и пред следващите 18 месеца смята да затегне дисциплината в разградската театрална трупа. Всеки вторник ще има представление за възрастни през този сезон, а в събота - за деца, танцьорите ще са задължени всеки работен ден да репетират, певците и музикантите - също, оповести той.