Перник не иска столичния боклук
Перник не иска столичния боклук / netinfo

Пернишкият общински съвет има решение, гласувано единодушно, с което не дава съгласие за депониране на отпадъци от други области на територията на община Перник. Това заяви на нарочна пресконференция председателят на общинския съвет Добри Митрев по повод изявленията на столичния кмет Бойко Борисов за евентуално събиране на боклука на София в пернишкото сметище и изграждане на завод на преработка на отпадъците.

Решението на пернишкия съвет е от 28 февруари тази година. Заедно с него съветниците приеха декларация до МС, МОСВ, кмета на София и столичния общински съвет. В нея те заявяват, че ще бранят с всички законови средства правата на перничани за чиста околна среда.

Само за два дни тогава бяха събрани 8000 подписа срещу депониране на софийския боклук. Нищо в настроенията на перничани не се е променило, заяви Митрев. Той подчерта, че място за столичния боклук трябва да бъде намерено в София.

Финансирането на сметището е спряно, припомни Митрев. Поради процедурни въпроси депото е било лишено от предвидените средства по програма ИСПА. /БТА/