/ ThinkStock/Getty Images
Стоян Кръстев- Драгановеца е осъден на осем години затвор и 100 000 лева глоба за участие в трафик на хероин от Турция в България. Присъдата му е наложена на база одобрено споразумение, съобщиха от прокуратурата.

Разбиха канал за трафик на наркотици, двама задържани
 
Драгановеца и Димиър Димитров- Котарака бяха изправени пред съда, след като при спецакция на ГД БОП, състояла се на 26  ноември 2012 година, двамата са задържани с близо 34,5 хероин на стойност над 3 млн. лв. Дрогата е била внесена от Турция и намерена в тайник на автомобил, който се намирал в гараж в дома на Драгановеца в Перник. В къщата му в село Лесковец пък са открити 50 бойни патрона.

До приключването на наказателното производство срещу Кръстев и Димитров се стигнало след възлагане на съдебна поръчка на властите в Германия и изпълнение на Европейска заповед за арест. Той е многократно осъждан, в това число и от Областния съд Гьотинген в Германия. Последното му наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от три години Кръстев е изтърпял на 23.01.2011 г.

Другият подсъдим Димитър Димитров- Котарака, който също  е сключил споразумение с прокуратурата, е осъден на три години „Лишаване от свобода“, с петгодишен изпитателен срок и глоба в размер на 20 000 лева.

През 2011 – 2012 г. от специализираните служби била извършена оперативна работа спрямо лица, участващи в изграден и функциониращ канал за трансграничен трафик на големи количества наркотични вещества. Сред тях бил и Стоян Кръстев- Драгановеца. В хода на разследването бил установен механизмът на извършване на престъпната дейност –транспортиране на хероин от Турция през България за страните на ЕС, чрез използване на леки автомобили с изградени в тях тайници. Те били предназначени за укриване на дрога, като за целта били обшити с оловни листа, което затруднявало откриването им при използване на рентген.