Пенсионираха принудително Рашко Младенов
Пенсионираха принудително Рашко Младенов / снимка: БГНЕС, архив

Досегашният директор на русенския драматичен театър Рашко Младенов беше пенсиониран от министъра на културата Вежди Рашидов. Неговото място зае актьорът и режисьор Орлин Дяков, който ще заема поста до обявяването на конкурс.

Мотивите на министерството за бързото отстраняване на Младенов са за несправяне с работата му като мениджър и забавени заплати на работещите в театъра. Сега Орлин Дяков твърди, че финансовото положение в културния институт не е никак розово, защото има задължения от 85 000 лв., 40 000 от които са за заплати.

„Върших на една трета, ако не и повече работата на Рашко Младенов, и то не защото исках да ставам директор, а защото исках нещата да се случват и вероятно това е причината да заема поста”, коментира Дяков въпроса дали смяната е свързана с амбициите му да заеме поста.

Отстраненият Младенов обясни, че „огромната” финансова катастрофа на русенския театър е за 5500 лв., които могат да бъдат намерени. Той категорично заяви, че твърденията на Дяков са лъжа.

Въпреки разочарованието от отношението към него, Рашко Младенов заяви, че гледа напред и вече има нова работа. Той е назначен за главен редактор в електронна медия с насоченост в културата, има и предложения за постановки, а ще довърши и поставянето на пиеса в театъра на Джигарханян в Москва.

Новини от Русе