Пенсионерите ще плащат само левче при джипито
Пенсионерите ще плащат само левче при джипито / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пенсионерите ще плащат само левче при джипито
67325
Пенсионерите ще плащат само левче при джипито
  • Пенсионерите ще плащат само левче при джипито

Потребителската такса за посещение при личен лекар за пенсионери ще бъде намалена от 2,90 лв. на 1 лв. Това посочи здравният министър д-р Таня Андреева като една от стъпките, които Здравното министерство предстои да предприеме следващата година. Министърът уточни, че разликата, която ще се получи в резултат на намаляването на таксата, ще бъде покрита от повереното й ведомство, което ще превежда пари на Здравната каса. Андреева увери, че в бюджета на министерството за следващата година са предвидени средства за тези плащания.

Това, което касае Здравното министерство за следващата година, е свързано със спешната помощ, с подпомагането на малки общински лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни райони в страната ни. Ще се работи и в посока връщане на финансирането на фонда за инвитро процедури от Здравната каса към Здравното министерство, уточни Андреева.

Тя добави, че още една от стъпките, планувани за следващата година, предвижда намаляване на потребителската такса за пенсионери на един лев. За целта „Министерството на здравеопазването ще превежда разликата на Националната здравноосигурителна каса абсолютно в пълен размер”, обясни Андреева.

Министърът допълни още, че сред начините, по които ще се правят икономии в бюджета за здраве, със сигурност не се предвижда съкращаване на медицински специалисти. „Вероятно ще има свиване в издръжката на министерството и при част от издръжката на второстепенните разпоредители, които не осъществяват медицинска дейност”, уточни министърът. Тя заяви, че правителството още преди е обявило, че ще има съкращения в администрацията, защото тя е доста раздута. „Истината е, че тя работи мудно. В момента обаче ние само анализираме дали и в кои второстепенни разпоредители ще има съкращения”, каза здравният министър.

Андреева допълни, че ще бъде безкомпромисна по отношение на това в болниците да няма доплащане за дейности, които Здравната каса покрива. Министърът уточни, че в някои болници вече има наложени сериозни санкции за такива доплащания, но отказа да съобщи кои и колко на брой са тези лечебни заведения.

По-късно през деня Българският лекарски съюз излезе със становище, че е неприемливо потребителската такса за посещение при личен лекар за пенсионери да стане един лев от следващата година.

„Това са средства, които ще бъдат изплащани - ако пенсионерът плати 1 лев, а останалото ще го плати държавата чрез Министерството на здравеопазването от данъци. Държавата плаща малко и за деца, и за пенсионери и чрез тази идея ще се натоварят допълнително данъците на останалите хора”, коментира пред БТА председателят на организацията д-р Цветан Райчинов.

„За мен лично това са популистки мерки, тъй като тази такса е част от издръжката на лекарските кабинети и донякъде регулира достъпа до семейните лекари, които и без това са натоварени”, допълни д-р Райчинов.