/ БТА
Апелирам всеки, който може, да се ваксинира срещу коронавирус, защото именно това ще помогне да не налагаме тежки мерки и икономическият живот да се върне по-бързо към нормалното протичане. Това е от ключово значение за българската икономика, каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства, който откри кръгла маса в централата на КНСБ на тема "Участие на организираното гражданско общество в разработването и изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост - как можем да го подобрим", организирана от Икономическия и социален съвет, с модератор Васил Велев, председател на АИКБ.

Заради цената на тока: От бизнеса подготвят протест

Пеканов изрази удовлетворение, че Планът за възстановяване и развитие е вече готов и ще бъде внесен в МС в петък, 15 октомври. Той обаче подчерта, че ниското ниво на ваксинация ще застраши успешното му изпълнение. "Може да сме го планирали добре, но ако не бъде изпълнен добре, усилията ни ще бъдат напразни", отбеляза вицепремиерът.

Богомил Николов, председател на асоциацията "Активни потребители" и председател на групата "Три" на Икономическия и социален съвет, приветства завършването на Плана за възстановяване, но изрази притеснение от ниското ниво на ваксинация в страната, което пряко ще засегне икономиката. Той призова правителството да полага повече усилия да убеди хората защо е нужно да се ваксинират. "България остава в един тъмночервен цвят, това ще даде отражение на Плана за възстановяване. Ще чакаме скиорите от Европа през зимата, те няма да дойдат, защото сме в тъмночервената зона. Моля, не пренебрегвайте този риск, защото рискуваме хубавата работа по Плана, която свършихме, да бъде до известна степен напразна", посочи Николов.

КНСБ организира форум за Националния план за възстановяване и устойчивост

Пламен Димитров, президент на КНСБ, подчерта, че в голяма степен е постигнато съгласие по ключовите въпроси със социалните партньори по Плана за възстановяване. "Има причина да кажем, че забавянето с няколко месеца по внасянето му беше оправдано от резултатността и ефективността. Конкретно в Плана за възстановяване продължава доизчистването на това как точно да се включат социалните партньори. Ние настояваме всички предложения, направени от социалните партньори, да бъдат включени като анекс, както и каква е била реакцията на правителството по тях. Така действат европейските институции", подчерта президентът на КНСБ.
БТА