Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ подаде жалба до Върховния административен съд срещу отказа на Централната избирателна комисия да ги регистрира за участие в изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври, посочиха от пресцентъра на ДПС.

С пълно единодушие днес ЦИК отказа да регистрира близката до Ахмет Доган "Демокрация, права и свободи - ДПС", както и тази до Делян Пеевски "ДПС - Ново начало" за предстоящите избори. 

ЦИК отказа да регистрира и двете фракции на ДПС за изборите

“Считаме, че този отказ е незаконосъобразен, тъй като Коалицията е представила всички необходими документи, съгласно Изборния кодекс. ЦИК напълно тенденциозно игнорира обстоятелството, че коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ първа е заявила своята регистрация в комисията, по електронен път, подавайки в 0:05 ч. на 2 септември 2024 г., редовно заявление, подписано с електронните подписи на представляващите коалицията лица. Освен това, коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ е създадена на 27 август 2024г., като е налице изрично дадено нотариално заверено съгласие от ръководството на парламентарната група на ПП „Движение за права и свободи“ за използване на наименованието и абревиатурата на партията. В този смисъл всички последващи „участия“ на ДПС в други коалиции, както и използването на абревиатурата на партията в наименованията им, са абсолютно недопустими и незаконосъобразни”, се посочва в жалбата. 

Председателят на ДПС и ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че ЦИК е "компрометиран като независим орган, носещ най-висока отговорност за провеждането на честни и демократични избори след явната и груба намеса на Румен Радев и натискът върху председателя на ЦИК в полза на отцепниците от ДПС,  което още веднъж доказва съществуващите руски връзки и влияние."

"Всякакви пропагандни манипулации и явни машинации в нарушение на изборното законодателство и демократичните принципи няма да спрат новото начало и необходимостта след тези парламентарни избори евроатлантическата посока на развитие на България да бъде потвърдена и отстоявана от най-висшия държавен орган - Народното събрание", посочва още той.

ДПС с лидер Доган и председател Чакъров внесе документи в ЦИК за самостоятелно участие във вота

По-рано стана ясно, че Пеевски е поискал от Централната избирателна комисия (ЦИК) и оттегляне на заявлението за самостоятелна регистрация на партията за парламентарните избори. То беше подадено от представители на другия председател на Движението Джевдет Чакъров, съобщи за NOVA , цитирайки ДПС около Пеевски.

ДПС с лидер Ахмед Доган и председател Джевдет Чакъров внесе документи в ЦИК за самостоятелно участие на Движението в предстоящите избори. Това съобщиха от ДПС във Facebook. „В отговор на отказа на ЦИК за регистрация на нашата коалиция, с 5240 подписа внесохме документи за самостоятелно участие на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган и председател доц. д-р Джевдет Чакъров на предстоящите парламентарни избори“, написаха още от партията.

Дотук се стигна, след като и двете коалиции включиха в състава си партията ДПС. Според Изборния кодекс, обаче, една партия може да бъде само в една коалиция. ЦИК постави условие на двете коалиции да докажат, че Движението не е част от тях и имаха срок за това. До изтичането му стана ясно, че и двете коалиции не са предприели действия по въпроса. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня