Българската педиатрична асоциация препоръчва включването на още две нови ваксини в задължителния имунизационен календар при децата. Това са ваксините срещу варицела и срещу ротавирус. И двете засега са само препоръчителни.

„В момента настроенията са по-скоро „за” ваксините, в огромна степен. Много малко от родителите отказват. Някои го правят по религиозни причини или са част от антиваксърските настроения. Всички  искат обаче да се информират”, обясни педиатърът д-р Тодор Тодоров пред NOVA NEWS.

Родителите се притесняват от статии, които твърдят, че ваксините могат да навредят на децата им. „И винаги това, което говоря с родителите е полза-риск. Ползата трябва да надвишава риска. Ако има риск, това вече е ролята на педиатъра, на лекаря, който ще постави ваксината. И аз казвам. В краткосрочен план ние можем да отложим ваксината, но ползата ще бъде в дългосрочен план”, допълни педиатърът.

Ротавирусите засягат най-малките и са основна причина за смъртност в развиващите се страни, когато се засяга стомашно-чревният тракт. „При варицелата, тя отделя децата от социалния им живот, от учебния процес. Има деца, които остават с белези”, обясни още Тодор Тодоров.
NOVA NEWS