/ БГНЕС, архив
Печатницата на Българската народна банка (БНБ) ще отпечатва бюлетините за изборите на 26 март. Тя може да прехвърли част от работата на подизпълнители, ако отговорят на условията за печатане на ценни книжа.
 
На 28 март изтече срокът за подаване на заявление за гласуване извън страната, каза Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).
 
В ЦИК са приети 44 950 заявления от наши сънародници извън страната, които искат да гласуват. От тях 1807 са приети в дипломатическите и консулски представителства. Срокът за подаване на заявления изтече на 28 февруари.
 
Двойно повече български граждани ще гласуват в Турция на изборите

Най-много заявления са подадени за гласуване в Турция - 19 014, Великобритания - 5259, Испания - 3009, САЩ - 2778, Германия - 2755 и Гърция - 1416. Прави впечатление, че те са повече от изборите за президент през миналата година, когато бяха 36 540, от които подадени през дипломатически и консулски представителства - 5068. Наблюдава се тенденция за подаване на заявление през Интернет на страницата на ЦИК, а не през дипломатическите представителства.
 
На изборите за президент през 2016 г. в Турция са били подадени 8842, във Великобритания - 7106, Испания - 2376 и Германия - 3529 заявления за гласуване. В две държави извън ЕС има подадени заявления за гласуване за повече от 35 секции - Турция и САЩ. Решението на ЦИК за местата ще бъде взето на 4 март, съобщи той.
 
Няма да има машинно гласуване на тези избори

До 3 март трябва да се извърши проверката дали подадените заявления за гласуване отговорят на условията. До 7 март МВнР ще обяви списъците по места и държави, където ще има секции. В същия срок ГД "ГРАО" към МРРБ ще заличи от избирателните списъци по постоянен адрес хората, подали заявление за гласуване извън страната.
 

БГНЕС, архив


До 9 март трябва да бъдат проведени консултациите за назначаване на членовете на избирателните секции извън страната. Предварителните заявления облекчават изборния процес, защото тези хора ще бъдат включени в избирателните списъци, каза Цветозар Томов, член и говорител на Комисията.
 
Как ще изглежда бюлетината за парламентарните избори?

ЦИК прие методически указания и с оглед прекратяване на процедурата за машинно гласуване. То ще става само с хартиени бюлетини, съобщи още Александър Андреев.

От днес на страницата на ЦИК има нова секция за кандидатски листи - създадена е за улеснение на хората, които да могат да правят проверка по изборен район, партия или коалиция.