Пазят 20 години архивите на държавните учреждения
Пазят 20 години архивите на държавните учреждения / netinfo
До 20 години ще е срокът за съхранение в архивите на държавните учреждения, реши парламентът, като прие Закона за Националния архивен фонд.

Досега този срок беше между пет и десет години, но практиката доказала, че досегашните срокове са твърде кратки и след изтичането им документите все още са необходими за текущи управленски нужди.

Новият закон, одобрен от Народното събрание на второ четене, предвижда създаването на държавна агенция „Архиви”, която ще осъществява държавната политика по опазването и използването на Националния архивен фонд. Тя ще бъде първоприемник на Главно управление на архивите при Министерския съвет. Председателят й – както е и в момента, ще се определя с решение на правителството.

Държавната агенция „Архиви” ще поддържа публичен регистър на Националния архивен фонд. За първи път със закона се регламентират създаването и статутът на частните архиви като част от архивната система.

По-рано депутатите одобриха на първо четене проектозакон, според който Български ветеринарен съюз ще е националната съсловна организация на ветеринарите лекари, в нея те ще членуват задължително.