Пазарлъци бавят избора на съдебен инспекторат
Пазарлъци бавят избора на съдебен инспекторат / netinfo
Липса на достатъчно мнозинство в парламента и пазарлъци с депутатите от новата ПГ „Българска нова демокрация” отложиха избора на инспектората, който трябва да следи за работата на съдебната система.

По закон Народното събрание трябва да избере 10 членове на съдебния инспекторат и един главен инспектор на новия орган. Въпреки че това гласуване беше включено в програмата на парламента, по предложение на Мая Манолова от левицата точката отпадна от дневния ред на днешното извънредно заседание - уговорката, че изборът ще бъде включен в седмичната програма на депутатите.

Официалното обяснение на депутати от мнозинството за отлагането на избора беше липсата на нужния кворум в пленарната зала. Парламентът ще гласува по отделно всяка от внесените кандидатури за членове на съдебния инспектор, като за избора на инспекторите е нужно мнозинство от две трети или поне 160 гласа.

Подкрепата на новата група БНД при избора на членовете на инспектората е ключова, защото в момента БСП, НДСВ и ДПС разполагат само със 152 гласа мнозинство. Причината – след като от НДСВ излязоха 16 депутати, който направиха БНД, в жълтата група към днешна дата останаха 36 народни представители.

По неофициална информация причината за отлагането на избора на инспектората е настояването на „Българска нова демокрация” да запази Николай Свинаров на председателския пост във вътрешната парламентарна комисия. Очакването е НДСВ да поиска смяната на Свинаров, тъй като комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е сред важните комисии в НС.

Сред спряганите варианти за мястото на Николай Свинаров в комисията беше и името на депутата от НДСВ Минчо Спасов. Самият Спасов беше номиниран от царската партия за член на съдебния инспекторат, но се очаква кандидатурата му да бъде оттеглена от тази процедура, за да бъде запазен като кадър в парламента.

В мнозинството планират изборът на съдебния инспекторат да бъде включен в програмата на НС за сряда.