Павлин Димитров против масовото използване на СРС-та
Павлин Димитров против масовото използване на СРС-та / снимка: БГНЕС

Взети са необходимите мерки за нормалното протичане на изборите в Сандански. Това увери главният секретар на МВР комисар Павлин Димитров в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Ето какво още каза той за мерките срещу купуването на гласове пред Дарик: „Това е една много сериозна тема, има законодателство, правни норми, но няма съдебна практика. Без да упреквам когото и да е, това са трудно доказуеми престъпления, но независимо от всичко, воля трябва да има и в нас, и в съответните съдебни органи – всички прояви и случаи трябва да бъдат разследвани, докладвани и съответно да се вземат необходимите мерки по закона. Полицията първа реагира и в миналите местни избори, защото тя първа опипа нагласите в някои среди, които недобронамерено се възползваха от конкретната ситуация. Мисля, че и тогава взехме необходимите мерки и сега ще ги вземем”.

Относно използването безразборното подслушване Димитров коментира: „Имам резерви в това отношение. Има определени категории престъпления, за които не би следвало да се използват специални разузнавателни средства (СРС) – за тежка престъпност, за организирана престъпност, за особен вид престъпления. В никакъв случай не може така масово да се използват тези средства още повече, че самостоятелно те не служат за никакво доказателство.

Много често се спекулира с корупцията сред пътните полицай, смята главният секретар на МВР. Ето как коментира предложението служителите на КАТ да не носят повече от 20 лв., докато са на работа: „Кой дава парите, кой е активната страна – нарушителят. Докога нарушителите ще се възползват от тази психология на българина. Нека не звучи като лозунг, но по този начин няма да предотвратим този вид нарушения и престъпления. Не давайте на авто-контрольорите, на давайте на контролните органи, спазвайте правилата, има процедури – спазвайте ги и тогава ще се решат нещата много просто”.

Трябва да има по-особен контрол върху специализираните служби на вътрешното министерство, каза още главният секретар на МВР комисар Павлин Димитров: Проблемът е къде ще бъдат – в министерство, самостоятелно, самостоятелна агенция. Това е проблем на законодателя. Единственото, което аз като полицай и като професионалист смятам, е, че те трябва да обслужват интересите на оперативните служби, на структурите, които ежедневно събират, преработват информация, противодействат на престъпността. Каквото и да се случи те трябва да са мобилни, те трябва да са в такава структура, в такава организация, че в реално време да обслужват интересите на съответните потребители. По отношение на това в коя структура законодателят има воля, нека да го реши”

„Няма данни, че напролет ще бъде извършено политическо убийство, каза още комисар Павлин Димитров. По думите му, обаче, полицията обръща внимание на всички коментари в публичното пространство и при необходимост ще предприеме необходимите действия. Явно са допуснати сериозни грешки по работата, свързана с убийството на сестрите Белнейски, каза още комисар Димитров. По думите му, обаче, от един такъв случай не трябва да се правят генерални изводи, при положение, че работата по него още не е приключила.