Павел Павлов използвал класифицирана информация
Павел Павлов използвал класифицирана информация / netinfo

Началникът на отдел “Информационно и комуникационно осигуряване” в Министерството на икономиката и енергетиката Павел Павлов е имал нерегламентиран достъп до класифицирана информация повече от година. Това съобщи следователят от Националната следствена служба Михаил Генов. По думите на Генов в стаята на Павлов са намерени шест документа с гриф “секретно” и “строго секретно”, до които Павлов не би трябвало да има достъп.

Класифицираната информация на МВР, МО, НСС и други структури Павлов е използвал, за да улеснява престъпната си дейност. Намерени са още три незаконни пистолета, за които все още не е установено чие притежание са, каза заместник-градският прокурор на София Роман Василев.

Открити са и 31 000 лева, множество документи и три компютъра, използвани за престъпната дейност. В организираната престъпна група са участвали още Таня Танчева, служител в Министерство на икономиката и енергетиката, и Румен Обрешов. И тримата са задържани за 72 часа. Очаква се Софийската градска прокуратура да поиска постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

На Павлов е повдигнато обвинение за престъпление по служба, пране на пари, нерегламентиран достъп до класифицирана информация и организиране на престъпна група. Другите двама са обвинени за участие в престъпна група и пране на пари. Операцията е извършена с взаимодействието между службите на МВР, НСС, Градска прокуратура, Национална следствена служба.

Повече от година са използвани специални разузнавателни средства, обяви Цвятко Георгиев от НСС. “Обвиняемият в разрез с длъжността си, си е осигурил пълен контрол върху физическата и техническата система за сигурност на ведомството с цел да осигури пълната безопасност на престъпната си дейност. Тепърва ще се установява какво е финансовото състояние на обвиняемия и ще се разследват банковите му сметки”, обясни градският прокурор на София Николай Кокинов.

В престъпната схема са участвали няколко фирми и физически лица. До момента няма данни за политическа опека над престъпната дейност на Павлов.