Патриотите искат дискусия за връщане на смъртното наказание
Патриотите искат дискусия за връщане на смъртното наказание / снимка: БГНЕС, архив

Преди началото на дебатите около рокадата във властта от Патриотичния фронт засегнаха темата „сигурност", но с ксенофобски обвинения. Съпредседателят на фронта Валери Симеонов припомни на депутатите тежките престъпления от последните дни във Велико Търново и Правец. Симеонов подчерта фактора „ромска престъпност" и поиска възобновяване на дебатите за връщане на смъртното наказание в България:

„Обединените „здрави сили" от соросоиди, хелзинкски мафиоти и треторазрядни ДПС-арски доносници на ДС нададоха вой до небесата. Но въпреки това пак бих повторил, че България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимоизключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена Родина. Сега, два месеца по-късно, нападенията над медицински екипи в циганските квартали не спират. Грабежите и побоите над самотни пенсионери са нещо обичайно. Но дори полуприспаното от псалми за толерантност българско общество изригна срещу извършените в последните дни зверски убийства - на 64-годишния Стоян Иванов - убит с ритници и юмруци от непълнолетни цигани в Правец, и на 23-годишната Вероника Здравкова - жестоко убита във Велико Търново, за да й бъдат откраднати 25 лева. В същото време „защитниците на европейските ценности" оврякаха всички медии за един запален джип на ДПС, а депутати на тази противоконституционна партия в Бургас се опитваха да представят сбиване между ученици в едно училище като дискриминация и расизъм. Защо, скъпи „гаранти" на етническия мир, не отидете във Велико Търново и Правец и да изнесете по една лекция срещу ксенофобията и расизма на българите? Наесен пак ли ще обяснявате на полуграмотните си избиратели, че имат само права в българската държава и че всички са длъжни да им плащат тока, водата, данъците, социалните помощи, детските надбавки и дори да издържат децата, които те са родили и безотговорно изоставили", заяви Симеонов.

По думите му в тази връзка от Патриотичния фронт ще настояват за публичен регистър на тези 700, осъдени, които се шляят на свобода из България: „Ще настояваме за затягане на мерките за неотклонение. Ще настояваме за предопределяне на дискусията за доживотен затвор без право на замяна и не на последно място, в отговор на искане на хората ще поискаме една широко обществена дискусия за смъртното наказание".

След тази декларация депутатите от ДПС напуснаха пленарната зала. Малко след това лидерът на движението Лютви Местан намеси ксенофобските изказвания на съпредседателя на Патриотичния фронт.

От името на парламентарната група на ДПС той отправи няколко въпроса към Румяна Бъчварова и Бойко Борисов: „Как ще изпълните една абсолютно невъзможна задача, поставена ви от коалиционните ви партньори, да изтръгнете ДПС от МВР и от специалните служби. Как се изтръгва нещо, което го няма? Не в ръководните позиции на МВР, а и на възможно най-ниските нива като редови офицер и дори сержант. На избирателите на ДПС им е трудно да видят лица, които по един или друг признак биха могли да бъдат уличени в съпричастност към ДПС. Тогава каква е целта на тази мащабна манипулация на публичното съзнание. На тази грандиозна лъжа - ДПС управлява службите. Каква е целта на тази грандиозна лъжа. Не стана ли ясно поне с последните решения на министър-председателя от края на миналата седмица, че този мит е мъртъв".