Патриарх Вартоломей: Максим бе боец, изпълнен с търпение
Патриарх Вартоломей: Максим бе боец, изпълнен с търпение / Sofia Photo Agency, архив

Българският патриарх Максим беше боец, човек, изпълнен с търпение. Това заяви Вселенският патриарх Вартоломей Първи, след като пристигна на летището в София, за да се сбогува с главата на Българската православна църква.

"Имам много добри спомени с него, затова дойдох с особена скръб заради неговата смърт. Идвал съм много пъти в България, винаги по приятни поводи, но този път дойдох за едно тъжно събитие - за да се сбогувам от страна на Вселенската патриаршия
с брата патриарх Максим, който дълго, в продължение на 41 години бе на патриаршеския трон", допълни Вселенският патриарх, цитиран от БТА.

По думите му тези години са били "Божията благодат не само за него, но и за българския народ". Тези 41 години не бяха никак лесни, но Максим бе боец, изпълнен с търпение, и Господ помогна, за да може българският народ днес да диша свободно и той да види преди да почине, че България е част от Европейския съюз, заяви Негово светейшество.

За този напредък на вашия народ, ние сме много щастливи и се молим българските митрополити да изберат най-добрия нов патриарх, каза още той.