Патриарх Неофит се срещна с посланика на Турция
Патриарх Неофит се срещна с посланика на Турция / снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит обсъди с посланика на Турция в България Сюлейман Гьокче състоянието на имотите на Българската православна църква на територията на Турция, съобщиха от Светия Синод.

Негово Светейшество прие в Синодната палата Негово Превъзходителство по негова молба. Срещата бе протоколна и взаимно опознавателна. Тя премина в делови и сърдечен тон.

Като заяви желание да работи за издигане отношенията между двете държави на още по-високо ниво, посланикът изрази разбирането си, че Божиите хора са водачи с голямо влияние върху народите и изрази дълбокото си и искрено уважение към Негово Светейшество патриарх Неофит, като най-значимия и уважаван духовен лидер в България и глава на една от най-важните институции в страната - Българската православна църква.

В хода на разговора бяха обсъдени и проблемите, свързани с потока сирийски бежанци, положението на турското малцинство в България и на българското малцинство в Турция и бе изразено желание, и от двете страни, да съдействат за разбирателството, спокойствието и мира в отношенията между двата народа и взаимното уважение на религиозните чувства на гражданите на България и Турция.