/ БГНЕС
В Синодалната палата се състоя среща между Негово светейшество Българския патриарх Неофит и Светия синод на БПЦ-БП с папа Франциск, който е на посещение у нас. Заедно с него на срещата присъстваха кардинали и епископи от Ватикана, придружаващи го във визитата му, съобщиха от Българската патриаршия.
 
"От името на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с "Добре дошли". Добре дошли в земите, носителки на наследството на Светите равноапостолни Кирил и Методий, на Свети княз Борис-Михаил Покръстител, на Свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през девети и десети век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели", е казал в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит.

Папа Франциск в България
БГНЕС

Той е изтъкнал още, че "глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш безусловен дълг е да пазим Неговия кораб от каквито и да е пробойни, за да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е "без петно, или порок, или нещо подобно" (Еф. 5:27) и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата. Радваме се всеки път, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения".
 
Папа Франциск е споделил в обръщението си: "В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана "Томина неделя". Съзерцаваме апостола, който слага ръка в ребрата на Господ и след като е докоснал раните Му, изповядва: "Господ мой и Бог мой!" (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна".

Папа Франциск в България
БГНЕС

Папа Франциск е благодарил за оказания му прием и е уверил, че ще носи в сърцето си спомена за тази братска среща с патриарх Неофит и Светия синод.
 
В срещата са участвали Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанският митрополит Григорий, и Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод.

Папа Франциск в България
БГНЕС


Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук