Българският патриарх Неофит е приет в болница. Това потвърди за NOVA Ловчанският митрополит Гавраил. Той е настанен в неврологичното отделение на болница "Токуда".

Братът на патриарх Неофит за вярата, спасението и молитвата (ВИДЕО)

Състоянието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит e стабилно, съобщи NOVA.

Към този час при мен няма информация за промяна в здравословното състояние на българския патриарх Неофит, заяви за БТА отец Николай Георгиев - началник на Отдела "Връзки с обществеността" на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

Кой е първият болничен свещеник у нас (ВИДЕО)

"Информацията за здравословното състояние на патриарх Неофит единствено ще дойде от неговия екип, или от началника на кабинета, или от личния му лекар, или от секретаря на Митрополията", каза отец Георгиев. Той подчерта, че въпросът за здравословното състояние на патриарха е "по някакъв начин и личен въпрос, и само най-близките му могат да кажат".

Към 10.05 часа днес лично разговарях с патриарх Неофит, той ми се обади по телефона. Това съобщи за БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Патриарх Неофит е добре и е на профилактичен преглед в болница "Токуда", разговаряхме около десетина минути по телефона, каза Велинов. Той сподели, че в разговора с Негово светейшество даже са се и шегували, като Емил Велинов е казал на патриарх Неофит: "Да излиза по-бързо от болницата, за да пият по 50 грама за сърцето".


Патриархът беше приет по спешност в болница през април.