Патолозите у нас са на изчезване
Патолозите у нас са на изчезване / снимкa: Sofia Photo Agency
Патолозите у нас са на изчезване
24084
Патолозите у нас са на изчезване
  • Патолозите у нас са на изчезване

Всяка четвърта диагноза, поставена от патолог в България, е сгрешена, заяви шефът на Асоциацията на българските патолози д-р Стоян Алексов. Това се дължи на липсата на качествена апаратура и подготвени лаборанти у нас.

В момента няма вътреболничен и междуболничен софтуер, няма стандарти, не се работи с кодирани системи и няма никаква статистика. Така описа ситуацията с патологията д-р Алексов. От Асоциацията на българските патолози ще настояват да няма различно финансиране от това, което е в другите области. Ето и другите предложения за подобряване на системата:

„Ние имаме конкретни идеи и предложения, които са изключително важни за нас и то е възможно най-бързо - евроинтеграция на българската патология с европейските патологии. Това, което ние предложихме, е да се стандартизират нещата, да имаме европейска стандартизационна система в България. Другите неща са да имаме сноумет системата, което ще ни доведе до по-близки връзки както с голяма част от западноевропейските страни, така и с почти цялата англоговоряща система".

Д-р Алексов заяви, че българската патология е на световно ниво, но е на изчезване. За момента България разполага само със 150 патолози, като 1/3 от тях са на пенсионна възраст, което ги принуждава да работят за няколко болници. И докато в Европа заплащането за тази професия е над 5 хиляди евро, то в България заплатата е около 700 лева.