„Партия на зелените” отиват самостоятелно на евроизборите през май
„Партия на зелените” отиват самостоятелно на евроизборите през май / снимка: БГНЕС, архив

„Партия на зелените” ще се яви самостоятелно на евроизборите през май, съобщи нейният председател Валентин Симов. Освен лидера на партията, в евровота от името на формацията ще се кандидатират Елена Атанасова, Иво Атанасов, Деян Пенчев, Христо Дунчев и Ивелина Йотова.

„Партия на зелените” подава колективен иск срещу държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и Министерството на околната среда и водите по Закона за отговорността на държавата и общините за вредите, причинени на гражданите и юридическите лица от незаконосъобразни актове и бездействие, заяви Симов. По думите му поводът е заповедта за промяна на влезлия в сила Общ устройствен план на Царево, издадена от настоящия регионален министър. Според партията заповедта нарушава основни права на собствениците на земи в община Царево, включително и тези от Лозенец, Синеморец и Малко Търново.

Симов каза, че частичната промяна на плана на практика означава изработването на нов, което според него ще отнеме най-малко три години. Процедурата, предприета от МРР за промяна на ОУП на Царево, е всъщност заобикаляне на решението на Върховния административен съд, което категорично и ясно казва, че „общите устройствени планове, съгласно Закона за устройство на територията, са необжалваеми”, заяви Симов. „Действително законът регламентира, че е възможна частична промяна на ОУП, но никъде не е казано, че това трябва да стане два дни след влизането на плана в сила”, отбеляза още Симов, допълва БТА.

Приемането на новия „стар” Изборен кодекс не решава основен въпрос - какъв ще е политическият модел на страната, посочиха представители на „Партия на зелените”. От там заявиха, че са за по-широка демокрация и за достъп на гражданите до властта. Искаме 120 депутати да се избират мажоритарно и още толкова - пропорционално, заяви Валентин Симов.