/ БГНЕС
Парламентът закри Министерството на европейското председателство
100075
Парламентът закри Министерството на европейското председателство
  • Парламентът закри Министерството на европейското председателство
Парламентът освободи министърът на европредседателството Лиляна Павлова. Закрива се и министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2019 г. във връзка с приключването на ротационното председателство на Съвета на ЕС на триото - Естония, България и Австрия.
 
В пленарната зала депутати от управляващото мнозинство и опозицията дадоха своята оценка за работата на Лиляна Павлова и нейния екип. Депутатът от Обединени патриоти Валери Симеонов каза: "Когато се прави оценка за изминал период и дейност, на първо място трябва да се поставят фактите. Истината е, че България се представи блестящо, благодарение на работата на изпълнителната власт, благодарение на работата на Лиляна Павлова, която се справи перфектно със своите задължения, и благодарение на работата на всички министри, които бяха подложени на шестмесечен ежедневен стрес".
 
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди: "Българската администрация действително беше подложена на изключително сериозен стрес. Г-жо Павлова, имате пълното основание да се гордеете с цялата администрация, с която изнесохте всичко това, свързано с председателството".

павлова
БГНЕС

Социалистът Кристиян Вигенин също изрази удовлетворение от свършената работа, но със забележка: "Уважаеми г-н Цветанов, искам да ви уверя, че в рамките на тези шест месеца и след това в българския парламент Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове работихме надпартийно с усещането, че имаме дълг към България да се справим максимално добре с това председателство. Могат да го потвърдят и колегите от различните политически сили. В същото време трябва да кажем, че проблемите възникваха тогава, когато важни за България въпроси, когато това председателство, което беше българско, а не на ГЕРБ, бяха използвани, за да се прави партийна пропаганда. Това беше една от причините, поради които част от добрите инициативи по време на това председателство бяха атакувани, защото повод беше даван".