Парламентът връща училищните лекари
Парламентът връща училищните лекари / снимкa: Sofia Photo Agency

Връщането на лекарите в училище ще гласува парламентът на второ четене. Те ще имат задължението да водят здравните картони на децата и да следят физическото им развитие.

Промените в Закона за здравето са внесени от депутати от БСП.

Срещу промените се обявиха от десницата с аргумента, че лекарите в училище ще бъдат ниско платени и сред тях няма да има кандидати, които да са мотивирани да работят там. Според вносителите обаче става въпрос за допълнителна ангажираност на училищния лекар по два пъти в седмицата, като през останалото време той ще може да работи на друго място.

Предвидените за целта средства в бюджета са в размер на 8 милиона и 700 хиляди лева. Парите ще стигнат за осигуряването на заплати от по 394 лева за лекар в училище и по 244 лева за медицинска сестра. С тези средства ще бъдат разкрити общо 950 работни места за училищни лекари.

В момента в страната работят 124-ма училищни лекари. Очаква се депутатите да гласуват на второ четене и промените в Закона за биологичното разнообразие, както и да обсъдят отчета за дейността на прокуратурата през миналата година.