Парламентът в последен опит за увеличение на минималната работна заплата преди разпускането си. Предложението най-ниското заплащане да стане 850 лв. е на БСП и е заложено чрез промени в Кодекса на труда.

Идеята вече беше приета единодушно на първо четене, но така и не стигна до второ гласуване в залата. Точката беше залагана многократно и след това измествана от дневния ред заради други законопроекти.

Иначе в последните два работни дни на 48-ото Народно събрание депутатите трябва да гласуват 6 законопроекта и два доклада.

Първият законопроект е за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка и на нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество.

В седмичната програма на депутатите са включени и промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на България, внесен от Министерски съвет. В настоящия законопроект са направени предложения, които да осигурят законова възможност за изпълнение на задачи по участие на въоръжени сили на България в операции, мисии и други международни инициативи в състава на многонационални военни формирования на територията на нашата страна. Предложенията са свързани с дейностите на българските въоръжени сили в изпълнение на коалиционни ангажименти на страната и са в логическа връзка с чл. 3 от закона - относно осъществяването на отбраната в коалиционен формат.

Промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, внесени от Министерския съвет, също са в дневния ред на депутатите до края на седмицата.

Освен него те ще гласуват на второ четене и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата, както и Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Депутатите ще дебатират и по два доклада: за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и за състоянието на националната сигурност на България през 2021 г.

Депутатите включиха в програмата си и четири проекта на декларации, свързани със ситуацията в Република Северна Македония (РСМ)

Първата е проект на декларация във връзка с ескалиращите агресивни антибългарски прояви в РСМ, с вносител Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС).

Следващата е проект на декларация във връзка със ситуацията в РСМ по отношение на гражданите на страната с българско самосъзнание, внесен от Андрей Гюров ("Продължаваме Промяната"). 

Парламентът ще обсъди проект на декларация във връзка с насилието над българския гражданин Християн Пендиков в Охрид и езика на омразата срещу България от страна на антибългарски екстремисти в РСМ, с вносител Елисавета Белобрадова ("Демократична България").

Депутатите ще разгледат и проект на декларация във връзка с агресивната антибългарска истерия, разразила се в Република Северна Македония, внесен от Костадин Костадинов ("Възраждане").
nova.bg, БГНЕС