Парламентът прие на първо четене промени в закона за конфискацията
Парламентът прие на първо четене промени в закона за конфискацията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за конфискацията
59445
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за конфискацията
  • Парламентът прие на първо четене промени в Закона за конфискацията

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за конфискацията, които се налагат, след като Конституционният съд, сезиран от опозицията, обяви някои текстове за протиконституционни.

Сред преработените предложения е да е десетгодишен периодът, който може да бъде проверяван от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Конституционният съд обявява за противоконституционен срока от 15-години назад, в който ще се извършва проверка на съответствието между имущество и доходи.

Очаквано от опозицията разкритикуваха това, че се налага да се стига дотук, след като още при първоначалното приемане на промените са предупредили, че са противоконституционни.

"Този закон беше гордостта на Бойко Борисов. Той се хвали и тук, и в Брюксел. Той си заложи оставката, ако законът не бъде приет. От тази гордост на този закон, след решението на Конституционния съд, стана срам и за Бойко Борисов, и за тези, които го слушаха. "Не" на този закон, който е едно юридическо недоносче", категоричен беше Любен Корнезов от левицата.

"Нищо не е съвършено. Дадени разпоредби, явно има пропуски. Сега се стремим да попълним тези празнини", подчерта Емил Радев от ГЕРБ.

"Защо основният закон го гледахме в комисията, която има повече полицаи и по-малко юристи, а сегашният закон го гледаме в комисията, където му е мястото", попита Христо Бисеров от ДПС.