Парламентът отне екстрите на родните евродепутати
Парламентът отне екстрите на родните евродепутати / netinfo

Народното събрание отне екстрите на българските евродепутати и ги задължи да се отчитат в публичния регистър. Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за избор на членове на Европейския парламент.

Българските евродепутати ще имат достъп до държавните и общински органи при изпълнение на правомощията им у нас, предвиждат приетите промени. Администрациите нямат право да им отказват информация или документи. Законът задължава и евродепутатите да регистрират пред Сметната палата доходи, разходи и имущество у нас и зад граница.

Народното събрание на първо четене изравни статута на евродепутатите с този на националните народни представители, което им даваше правото да ползват парламентарни коли, ведомствени апартаменти, почивни бази, както и ВИП-а на летището, но също така и да гласуват в българския парламент. По предложение на Надя Антонова от БСП обаче, този текст бе отхвърлен от депутатите.

Народното събрание прие и промени в Закона за държавния служител. Според тях българските държавни служители ще могат да изпълняват длъжност в европейска институция за срок от шест месеца до четири години. През този период обаче, тези държавни служители ще продължат да получават и заплатата си за предишната длъжност, заемана в България.

Сред приетите закони бе и проектът за изменение в Закона за пътищата, който въвежда дневна винетка с цена 11 евро и тол такса за движение по магистрала.

Парламентът удължи срока за пререгистрация на аптеките до края на годината.

Депутатите обсъждат проекторешение за изпращането на 155 военни от българския контингент в Ирак за охрана на лагера Ашраф.