На политически жаргон онзи, който осигурява решаващият глас за едно или друго решение в парламента е наричан с израза „златният пръст”. В случая може да се търсят 11 „златни пръста”, които да не се регистрират при гласуване на кабинет с първия мандат, за да може той да бъде одобрен с наличните 115 гласа, разказва NOVA.

Четирите формации, които днес не бяха на „Дондуков” 2, отказаха коментар на хипотезата за правителство на малцинството. Две от тях ще бъдат на среща с президента утре, за втори кръг консултации. В 09:00 са от „Възраждане”, в 11:00 от БСП.

Има ли шанс за правителство: Ден първи от консултациите на партиите с президента (ОБЗОР)

Дори и да се окаже, че 11 от депутатските кресла са празни и кворумът е свален при самия избор на правителство на малцинството, след това то ще зависи всеки път от поведението на 11-те.

Другият вариант е за 6 „златни пръста”. Тоест шестима депутати, които да подкрепят правителство до пълното мнозинство от 121 гласа. Според анализатори, това е възможен вариант. Особено след заявките, че може да има отцепници от „Величие”.

„Вече чухме от страна на техните лидери, че най-вероятно техни депутати ще бъдат изключени - 5-6, които може би ще бъдат достатъчни за 121 души. Могат да разчитат на гласове от ИТН, БСП. Но ако сега имат тези, това са гласове, с които минава правителството. Следващата стъпка е сигурен ли си, че можеш да разчиташ на тези златни пръсти? Не, не си”, заяви Евелина Славкова от агенция „Тренд”.

Какви са възможните сценарии за съставяне на редовно правителство (ВИДЕО)

Борисов все пак търси и легитимност за управление, което не минава само през ДПС, така че не е сигурно дали това не е някакъв опит просто за натиск над останалите политически формации в НС да подкрепят по-широко подобен кабинет, защото останалото дава възможност на ПП-ДБ да ги мобилизира и да очакват всеки удобен момент за протести”, заяви политологът Светлин Тачев.

ГЕРБ вече има опит с правителство на малцинството. Зад първия кабинет на Борисов през 2009-та година стояха 117 гласа на ГЕРБ, но разчитаха и на подкрепата на РЗС, „Синята коалиция” и „Атака”. „Борисов” 1 не успя да изкара целия 4-годишен мандат и падна след антимонополните протести в началото на 2013 г.

„Ситуацията сега е много по-различна, тъй като фрагментацията в парламента е много по-голяма. Сега при тази ситуация е по-добре да има каквото и да било правителство пред това да няма правителство”, коментира Светлин Тачев.

„Всеки, който е имал амбицията да управлява в годините назад с кабинет на малцинството, много бързо е разбирал, че това е много сложна задача. Така, че ще бъде трудно, но от това, което видяхме от първата политическа сила, е че има твърдо решение с първия мандат да бъде реализиран кабинет”, заяви Евелина Славкова.

ПП-ДБ пред Радев: Оставаме опозиция, Борисов дължи правителство на народа


Кабинет на малцинството би означавало, че дори и един разболял се депутат, може да провали важен закон като бюджет, казват експертите.

Много важно ще е кой от ГЕРБ ще отиде да вземе мандата - и доколко тази фигурата би могла да привлече гласове за себе си извън тези на ГЕРБ и ДПС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня