Парапланерист загина в Стара планина
Парапланерист загина в Стара планина / www.sxc.hu

Парапланерист загина в Стара планина, в района на карловското село Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив. Инцидентът е станал в неделя над 1800 метра надморска височина. Парапланеристът е 44-годишен индийски гражданин. Той е починал на място.

Загиналият е Делиб К., той участвал в провеждащия се край Сопот Предсветовен шампионат по парапланеризъм, обясни Сотир Лазарков, председател на Българския национален аероклуб, организатор на състезанието, цитиран от БТА. Индиецът бе със 17-годишен стаж и с много голям опит в парапланеризма, познава добре терена, тъй като е летял тук през последните пет години, каза още Лазарков.

По думите му Делиб вчера е летял при идеални метеорологични условия, но е бил много ниско /между 150 и 120 м/ над земята, когато е попаднал в турболенция. Крилото му се подгънало и явно не е успял да реагира и да "хвърли" запасния парашут, а се е опитал да възстанови крилото, смята Лазарков. Ударил се е с много голяма сила в земята и е починал на място. „Веднага на мястото на инцидента се приземиха двама негови колеги, но не успяха да му помогнат", допълни Лазарков. При тежки условия - 1850 метра надморска височина и труден терен, в спасителната акция се е включил и вертолет от 24-та вертолетна авиобаза-Крумово, обясни той.

В Предсветовния шампионат по парапланеризъм в Сопот участват над 40 състезатели от 8 страни. Състезанието се провежда като проверка на организацията за световното, което ще се състои през 2013 г. край Сопот, каза Сотир Лазарков. Идеята е състезателите, които ще участват за първи път, да опознаят терена.

Днес е обявен за ден без полети. От вторник състезанието ще се възстанови, ако времето позволи. Шампионатът ще приключи в събота.