/ iStock/Getty Images
Недостигът на лекарски екипи по морето става все по-сериозен и въпреки прерязаната лента на новия Спешен център в Приморско, той така и не заработи поради липса на персонал. Това коментираха от Съюза на парамедиците в България на базата на статистика, обобщена от впечатленията на членовете им в спешните екипи в курортите.

От съюза посочват, че самонадеяност, липса на инстинкт за самосъхранение, занемарена профилактика стоят в основата на голяма част от спешните случаи през изминалия летен сезон. 

Сред инцидентите в летните курорти случаите на удавяне са на едно от първите места. При голяма част от тях причината е несъобразяване и влизане в пререкания със спасители, влизане в морето след употреба на алкохол, както и през нощта.  Чест повод за спешни повиквания е занемарената профилактика на хронични заболявания и неглижирането им, каза Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

От Съюза на парамедиците съобщават, че ситуацията с недостига на медици става все по-критична. Според тях само в Бургас в момента обявените свободни бройки са 38. Въпреки че лекарската заплата е между 2300 и 2800 лв., желаещи няма.

"За съжаление, няма да става по-добре, ще става все по-зле и ние сериозно настояваме да се ускори процедурата по назначаване на парамедици в системата“, посочва Ива Пехливанска.

През летния сезон в Бургаска област така и не заработи новооткритият Спешен център в Приморско, защото не се намери персонал.

Престъпление е да не се използват уменията и знанията на хората, които знаят и могат да оказват първа помощ, да се губи ценно време за пациента и да се губят човешки животи, посочват от Съюза на парамедиците. Те настояват час по-скоро да бъдат изпълнени основните им искания – уеднаквяване на образователните критерии, регулиране на професията и внедряване на парамедиците в Спешната помощ.

Според Невена Костова, заместник-председател на Съюза на парамедиците в България най-доброто решение е екипите да бъдат съставени от двама парамедици, като единият задължително е с най-високата – четвърта степен на квалификация. Те могат да си помагат взаимно, както при транспортиране и носене на пациента, така и за бързо оказване на първа помощ.

Съюзът на парамедиците в България провежда срещи с ръководствата на Центровете за спешна медицинска помощ в страната, за да може спешните екипи да бъдат подсилени с парамедици. Докато в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, има готовност те да бъдат включени в съставите на линейките с подходяща длъжностна характеристика, в редица други области това не се случва. Същевременно в цялата страна незаетите бройки в Спешна помощ надхвърлят 500, обясниха от съюза.
Галя Тенева/БТА