Папаризов: България не се е отказала от 3 и 4 блок на АЕЦ
Папаризов: България не се е отказала от 3 и 4 блок на АЕЦ / netinfo

България не се е отказала от искането реакторите на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” да бъдат оценени отново и на следващ етап да бъдат използвани до края на техния технологичен живот. Това заяви в Брюксел евродепутатът от Коалиция за България Атанас Папаризов пред група от пловдивски ученици, студенти и журналисти, гостуващи в Европейския парламент по негова покана.

Подобно решение обаче може да бъде взето от всички страни членки на ЕС. Развитието на ядрената енергетика се благоприятства и от наскоро приетата енергийна стратегия на Съюза, според която отрасълът има бъдеще, каза още Папаризов.

Анализите показват, че Европа зависи на около 30% от вноса на нефт и газ. В същото време нови 40 реактора се строят в развиващи се страни. Правителството трябва да реши дали и занапред да следва линията реакторите да не се разкомплектоват.

Никое правителство обаче оттук нататък няма да приеме предложение за парична компенсация срещу окончателното решение за демонтирането на реакторите.

На 11 април по покана на Джефри ван Орден, Атанас Папаризов, Константин Димитров и Антония Първанова се организира обсъждане по проблемите в енергетиката на Югоизточна Европа. На дискусията ще присъства и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който ще говори пред депутати в Европейския парламент. Това показва, че не сме се отказали да обсъждаме съдбата на българските реактори, каза още Атанас Папаризов.

Други новини от Пловдив