Пансион за деца мюсюлмани строят в Казанлъшко
Пансион за деца мюсюлмани строят в Казанлъшко / netinfo

Главният мюфтия на Република България Мустафа Алиш Хаджи и турският бизнесмен от Истанбул Али Осман Кечеджи направиха първите копки на социален пансион за деца мюсюлмани в Казанлъшкото село Крън.

Заедно с тоновете бетон в основите на пансиона, бе зазидана и кръвта на обреден овен, както повелява ислямската традиция.

Според главния мюфтия пансионът няма да бъде религиозно училище, въпреки че в него по два часа дневно младежите, които ще се обучават, ще изучават Коран и Керим. Основната цел на пансиона според основния дарител Али Осман Кечеджи е децата, обучавани в него, да бъдат предпазени от пороците на времето- алкохол, наркомании и други. Средствата са градежа ще се осигуряват както лично от него, така и от турски дарители, подкрепили начинанието чрез създаденото и регистрирано в България Сдружение “Али Осман Кечеджи”.

В новия пансион учениците, които ще са само момчета на възраст от 10 до 18 години, освен двата часа ислям, ще изучават и химия, биология, математика, английски и компютри. Паралелно с това те ще посещават и редовните учебни занятия в светските училища в района. Всяко едно от децата ще се настанява в пансиона със съгласието на своите родители или близки. Безплатна храна, нощувка и транспорт ще са другите придобивки. Право да пребивават в социалния пансион ще имат деца от социално слаби семейства, сираци от цялата Казанлъшка околия.

Триетажната сграда на пансиона ще бъде готова до края на октомври. Според изчисленията само грубият строеж ще е на стойност 100 хиляди лева, които Кечеджи дарява за градежа. В началото на ноември пансионът ще посрещне и първите домуващи ученици.

Бъдещият пансион за младежи мюсюлмани е първият в Розовата долина. Подобен, работещ на спонсорски принцип, има и в Разградско, заяви за Дарик главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Събитието в Крън бе уважено от заместник-областния управител на Стара Загора Хюсеин Енгер, заместник-кметът на Казанлък д-р Емин Чука, районни мюфтии, представител на джамийски настоятелства от страната.