/ БТА
Започваме мандата в добър диалог с изпълнителната власт, председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините
Започваме мандата в добър диалог с изпълнителната власт, най-вече с обещания за комуникация и чуваемост за нашите искания и предложения. Това каза Даниел Панов, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на община Велико Търново.

Той участва във Встъпителната конференция за кметовете и председатели на общински съвети за мандат 2023 – 2027 г., организирана от сдружението в София. 

„Този период от годината е времето, когато мислим за новите си планове, за новите си проекти, за инициативи най-вече за дългосрочното развитие на нашите общини. Не трябва да забравяме, че пред нас има и много неизвестни. Искам да започна позитивно нашето първо общинско събитие и да припомня, че за разлика от миналата година, сега в краткосрочен план имаме сравнителна стабилност от бюджетна гледна точка. Всички знаем, че парите никога не стигат за общините, но се надявам между първо и второ четене на бюджета да имаме положителни резултати за това, което НСОРБ ще иска по комисии“, посочи Панов в началото на своето обръщение. 

БТА

Инфраструктурните общински проекти в размер на близо 2 млрд. лева този път са заложени поименно в държавния бюджет, като знаем, че ресурсът е осигурен, посочи Панов. От нас остава да се мобилизираме през 2024 г. да имаме активен строителен сезон, допълни той. 

Даниел Панов благодари на представителите на местната власт за това, че общините са подали на 98% своите проекти. „Това говори не само за добрата ви работа в общинската администрация, а и за доброто ръководене на вашите ръководни кадри“, подчерта той. 

„Дългогодишното партньорство със законодателната власт е израз на доверие и разбирателство. Надявам се, че през този мандат ще продължим с добрата комуникация и работа по ключови реформи за стратегическото развитие на страната“, каза Панов и благодари на председателя на парламента Росен Желязков, че е уважил форума.

В рамките на конференцията е предвидена дискусия с представители на изпълнителната власт. Участие в дискусията са потвърдили министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.