С хвърлените камъни успях да съградя основите на независимостта, пише той в своя позиция
"Не вярвам в конституционния катарзис на г-н Радев, защото не съм видял някаква позиция, ако се върнем назад във времето, която засяга главния прокурор (тогава) Сотир Цацаров, а нещо повече този катарзис се получи, когато в при г-н Гешев влезнаха от президентството. За мен това не е действие, провокирано от обществен интерес, а личен интерес". Това заяви Лозан Панов малко преди официалното издигане на кандидатурата му за президент.

Той посочи, че зад кандидатурата на Анастас Герджиков вижда ДПС. "С Движението за права и свободи имаме опит години наред като скрит съюзник на г-н Борисов. Пример за това е ВСС".

За вицепрезидент ще бъде издигната Мария Касимова, обяви Панов. "Това е Мария Касимова, ваш колега, който ще се занимава с въпросите, свързани със социална дейност. И, разбира се, много важен въпрос, който засяга и вас, посланик към самите вас за свободата на словото в България", обясни пред медиите.


Панов посочи, че очаква да бъде подкрепен от "всички свободомислещи българи в тази страна. Отвоюването на институциите е действие, което зависи от всички нас. Нашето безразличие и страх доведоха до всичко това, което се случва в страната".

Моята кауза е била независимостта на съдебната система, отвоюването на институциите. Ще се обърна към всички свободни граждани с молба да ме подкрепят, защото бих искал да бъда следващият президент, който ще подпише или няма да подпише указа за назначаване на председател на Върховния касационен съд, заяви Лозан Панов, който в момента оглавява ВКС.Малко преди това беше разпорстранено негово изявление, което публикуваме без редакторска намеса:

"Случи се така, че в тази година отбелязах половин век, откакто вървя по земния път. А в началото на следващата, приключва най-смислената досега част от него. И така поставен на два предела, стигнах до равносметка и дори още по-далеч. Разложих самата думичка на две части, а с полученото „равна и сметка“ се опитах да направя баланс между получил и дал."

Издигат Лозан Панов за президент

"Всъщност след всичко, което бях причинил на семейството ми през последните седем години и най-вече цената, която съпругата ми трябваше да заплати, осъзнах, че съм получил един извор на себеотрицание, какъвто може да бъде само истинската любов на един човек към друг. Върнах се и към времето преди да оглавя Върховния касационен съд и си спомних за „кандидата на Статуквото, дошъл да овладее този съд“. Стана ми някак драго да се обърна и видя назад, че с хвърлените камъни, успях да съградя основи - основите на независимостта. Последното не е моя мисъл и не помня къде съм я срещал, но някак само тя напираше, докато гледах назад. И последваха един след друг спомени и едва сега осъзнах, колко тежка е било да стоиш дълго на входа - на последната непревзета „крепост“ на независимостта.

По време на този път бях изгубил един свой истински приятел, чиято загуба, ако бе само моя, щях по-лесно да понеса. Болката обаче бе толкова непоносима, защото загубата бе на правдата и независимостта. До мен стоеше кутийка, а вътре свещник с малка свещичка, която преди това бе държал Кристиян, а майка му сякаш нарочно сега бе избрала момента, да ми даде този дар. Тогава си спомних думите на мъдреца, дошъл сред нас за кратко да подържи свещ, ежедневното борене на злото изглежда уморително само тогава, когато си свикнал, че така е било открай време и така ще пребъде и във вечността. Осъзнах, че след седемгодишни неравни битки да възтържествува истината и справедливостта, физически се бях изтощил толкова много, че тялото бе на път да победи духа.

Тогава пак Кристиян заговори: „Не чакай велики промени! Достатъчно е да тръгнеш с малки, но неотклонни стъпки, които често се оказват достатъчни“. Мислех си, но аз не съм партиец, а съдия и моята мисия е да служа на истината и добродетелността. Да, но лидерът на съдиите не бива да стои безучастен, докато едни непораснали люде се вихрят в храма на Темида и гасят една след друга, свещичките на справедливостта. Той трябва да продължи да се бори, ако не иска да пребъде храмът без светлина. И трябваше да намери начин да спре похищенията на Темида, без да убива у себе си правдата и добродетелността.

Малко след това се явиха моите другари от Правосъдие за всеки, с които ние заедно отдавна вървим. Тогава трябваше да уверя всеки, че нашата мисия е пътуване, а не дестинация, и наш дълг е да продължим.

Тогава мъдростта на Кристиян, която бе посял у нас, пак заговори: “България се събужда ужасно бавно, търка очи, обръща се отново на другата страна, вика: „Хайде да си подоспя малко“, но вече е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става.”

Нека покажем, днес, в 17 часа, пред дома на Държавния глава, че вече сме бодри и сме готови да продължим!"