Панагюрското злато си идва у дома за два месеца
Панагюрското злато си идва у дома за два месеца / DarikNews.bg, архив

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище отново ще бъде изложен за два месеца - от 1 юли до 31 август 2016 г., в специално изградената за целта и официално открита през 2012 г. зала трезор в Историческия музей в Панагюрище, съобщават от Община Панагюрище.

Гостуването на световноизвестното Панагюрско златно съкровище през 2015 г. бе отложено, тъй като то бе част от голямата международна изложба "Златната легенда" ("The Golden Legend") в Япония за периода от 16 октомври 2015 г. до 29 май 2016 г. Затова сега тракийският шедьовър, открит през 1949 г. в местността Мерул край Панагюрище, ще гостува в местния музей за два месеца, вместо за един.

Всичко това е предвидено в дарителското Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество при опазване и развитие на културното наследство, подписано между Министерство на културата, Националния исторически музей, Исторически музей- Панагюрище, "Асарел-Медет" и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата, както и в Договора за дарение на залата трезор.

Регламентирано е ежегодно експониране на оригинала на съкровището в Историческия музей в Панагюрище. По дарителското споразумение бяха изработени и две точни златни копия на съкровището, които блестят в експозициите на панагюрския и националния музей, когато оригиналът участва в световни изложения.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище, хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър, който в края на миналата година стана победител в класацията "Чудесата на България".

Туристите имат възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край, музейния комплекс от възрожденски къщи, богатата сбирка на Историческия музей и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.