Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)
Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) / БГНЕС
До края на следващата година трябва да бъде готова националната програма, която чертае развитието на страната ни за следващия 10-годишен период.

Проектът на на Националната програма за развитие „България 2030“ се изготвя от Министерство на финансите, а днес Националният съвет за тристранно сътрудничество подложи на обсъждане стратегическия документ.

Заседанието откри вицепремиерът Марияна Николова, която в изказването си наблегна на важността на документа, който на практика определя визията, както и основните цели и политики на развитие във всички сектори на държавното управление.

Основните насоки на програмата бяха представени пред социалните партньори от заместник-министърът на финансите Маринела Петрова. Тя определи програмата като „жив документ“, който през следващите години вероятно ще търпи промени.

Преди да бъде окончателно приета, стратегията отново следва да бъде подложена на дебат в НСТС.

Участие в дискусията взеха и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Техният представител Радка Йосифова отбеляза, че от организацията дават „пълна подкрепа“ и „висока оценка“ за усилията на правителството и в частност на финансовото министерство, насочени към изработването на стратегически документ, обхващащ 10-годишен период.

Според нея програмата трябва да бъде „детайлизирана“ в бъдеще, за да отговаря на „динамиките на обществените отношения“. От КРИБ заявиха още готовност да участват в обсъжданията на всички нива, но подчертаха, че на този предварителен етап не може да се предвидят точно целите в отделните икономически оси, заради което се въздържат от оценка дали подкрепят или не конкретни политики.

В този си вид стратегията получи подкрепа и от председателя на АИКБ Васил Велев. Според него обаче вътре са заложени и някои труднопостижими цели, а някои приоритети са занижени с оглед на 10-годишния период. „Трябва следващите 10-години трябва да се стремим към интелигентна индустрия“, препоръчва той.

„Липса ни ясна макроикономическа рамка за следващите 10 години“, отчете Димитър Бранков от Българската стопанска камара. От там настояха документът да мине през задълбочен дебат в парламента.