Пак не се разбраха за контрола върху ДАНС
Пак не се разбраха за контрола върху ДАНС / netinfo
Опозицията и управляващите не успяха да постигнат съгласие за състава на подкомисиите към парламентарните вътрешна и военна комисия. Идеята е подкомисията към вътрешната комисия да следи работата на ДАНС и използването на специални разузнавателни средства, а тази към военната - службите за разузнаване, съобщи председателят на парламентарната група на левицата Ангел Найденов.

От тройната комисия предлагат двете подкомисии да са в състав от по шест члена, избрани на паритетен принцип, като председателите да бъдат от мнозинството. Найденов обясни, че подкомисията, която ще следи работата на ДАНС, ще е относително самостоятелна, но решенията й ще бъдат съгласувани с постоянната вътрешна комисия, а при по-важни въпроси ще се търси одобрението и на парламента.

„Няма да изпаднем в безизходица, бъдете сигурни. Имаме варианти, при които можем да реагираме, съответно да намерим формата за осъществяване на парламентарния контрол”, така Найденов коментира възможността опозицията да откаже да участва само с по трима свои представители в подкомисиите. Председателят на Парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов каза, че не е изключено да се стигне до това. Според него участието трябва да е пет на пет: „От пет опозиционни групи в парламента няма как да бъдат избрани три”, каза още Бакалов.

Той се обяви против това, че бъдещата подкомисия за ДАНС няма да може да се самосезира и да прави проверки. Очаква се представител на левицата да оглави тази подкомисия и това да е Надка Балева, която социалистите предложиха за неин член. Начело на другата се очаква да застане представител на ДПС.