Падат финансовите ограничения за онколекарствата
Падат финансовите ограничения за онколекарствата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Падат финансовите ограничения за онколекарствата
80912
Падат финансовите ограничения за онколекарствата
  • Падат финансовите ограничения за онколекарствата

Падат финансовите ограничения за онколекарствата. Този следобед на свое заседание Надзорният съвет на Здравната каса реши да разблокира 59 млн. лв. от резерва на здравноосигурителната институция, с които да гарантира лечението на онкоболните за тази година. Ще бъдат освободени почти всички средства от резерва и освен за раково болни, ще бъдат дадени още за спешната помощ и за болниците в страната, информираха от надзорния съвет след заседанието.

Оттам добавиха, че ако решат и как да се справят с недостига на средства за лекарства за домашно лечение, има шанс касата да се вмести в бюджета си за тази година.

На последните си заседания надзорният съвет на касата реши да освободи от финансови ограничения ражданията и хемодиализата, така че те да се извършват толкова, колкото са нуждите, припомни Григор Димитров, представител на работодателите в съвета:

„Няма да има никакъв лимит - новото е за лекарствата за онкологията. Там има голям дефицит от 59 млн., който ще погасим от резерва на НЗОК. Следващото, което решихме, касае спешната помощ. Разделихме около 10 млн. лв. за 179 болници, за които смятаме, че са гръбнакът на спешната помощ - отново за сметка на резерва. Формирахме една група от критерии, на базата на които преразпределихме средства по болници, те са в размер на 28 млн. лв.".

Това обаче означава, че с решението на надзора резервът на касата ще остане почти на нула. Тоест, той няма как да бъде от полза за лекарствата за домашно лечение, в парите за които също се заформя дефицит.

„Ще видим как ще се оправим с лекарствата за домашно лечение. Ако решим проблемите с тези лекарства, ще можем да се оправим в рамките на този бюджет. Отново искам да подчертая обаче, че бюджетът за тази година е нереален, той е нисък. Това, което правим в момента, е преразпределение на разходи, които са необходими за системата, но считаме, че могат да се отложат за следващите години, за да може да не нарушаваме нормалния ритъм на лечебните заведения", добави Димитров.

Следващото заседание на надзорния съвет и последно преди лятната почивка предстои да се проведе на 16 юли.